marți, 3 mai 2011

Retrospectiva actiunilor teroriste pe teritoriul Romaniei

- La 8 decembrie 1920 anarhistii de origine evreiasca Max Goldstein, Saul Osias si Leon Lichtblau, organizeaza un atac terorist cu bomba  in sala Senatului Romaniei, provocand moartea ministrului de justitie Dimitrie Greceanu, si a doi senatori.

- 19 noiembrie 1977  un grup de studenti arabi ocupa, ambasada Egiptului din Bucuresti. A fost necesara interventia antiterorista la acest obiectiv  in scopul apararii vietii si integritatii personalului diplomatic din cladire.

- 1984, in timpul zborului aeronavei tarom AN 24 cu 45 de pasageri la bord, pe ruta Arad-Bucuresti, doi romani avind asupra lor un pistol artizanal  si un dispozitiv exploziv confectionat intr-un tub de spray comit o tentativa de deturnare a avionului. Actiunea a fost contracarata de agentii de securitate de la bordul aparatului.

- 4 decembrie 1984, un membru al unei grupari disidente palestiniene il asasineaza pe viceconsulul Ambasadei Iordaniei la Bucuresti, in  centru  Capitalei, cu un pistol cu amortizor.

- In 1985 o masina-capcana explodeaza  in apropiere de Institutul Politehnic Bucuresti, in Complexul studentesc Grozavesti  provocind moartea a doi ofiteri USLA. Atentatul a fost revendicat de organizatia Fratii Musulmani si a implicat patru membri ai acesteia: irakienii Hassan Adil Al-Ali si Tarek Awad, sirianul Haytham Rahmeh, poreclit ‘Doctorul’, si iordanianul Ibrahim Ali Ahmad Dawood.

- 20 august 1991  Un comando indian, compus din patru barbati, incearca sa-l ucida pe ambasadorul indian acreditat in Romania. Personalul antitero raspunde promt, eliminad o parte din teroristi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu